Normal_schrijven_pen_hand_still

Op donderdag 21 januari 2016 reikt Prinses Laurentien der Nederlanden voor de tweede keer de TaalHeldenprijs uit. Een taalheld is iemand die zich in het bijzonder heeft ingezet om laaggeletterdheid te voorkomen of te verminderen. Iedereen kan bij de Stichting Lezen & Schrijven zijn of haar Taalheld nomineren. Dat meldt Stichting Lezen & Schrijven.

Er zijn drie TaalHeldenprijzen, geformuleerd vanuit drie verschillende categorieën: de Taalcursist-TaalHeld, de Taalbegeleider-TaalHeld en de Bruggenbouwer-TaalHeld voor individuen die zich bovenmatig inzetten door mensen en organisaties aan elkaar te verbinden en zo helpen een meer geletterd Nederland te maken. Iedereen wordt opgeroepen om zijn of haar TaalHeld voor 14 december 2015 aan te melden via de website www.lezenenschrijven.nl/taalhelden.

De Taalheldenprijs wordt mede namens het Forum AtotZ uitgereikt. Dit is het onafhankelijke platform van bekende Nederlanders dat de volle breedte van de samenleving vertegenwoordigt in de aanpak van laaggeletterdheid. In 2015 werden deze prijzen gewonnen door Taalcursist Ineke van der Weide, Taalbegeleider Pietro van Loenen van de Penitentiaire Inrichting Zoetermeer en Bruggenbouwer Jacqueline Blase - van der Meer, werkzaam bij het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht.

Reizen met het openbaar vervoer. Lezen van medicijnvoorschriften of ondertitels. Schrijven van een sollicitatiebrief. Voor een op de negen Nederlanders is dit niet vanzelfsprekend. Dan verdien je een tweede kans. Door beter te leren lezen en schrijven wordt de kans op een gezond en gelukkig leven vergroot. Heel Nederland leest en schrijft: dat is de missie van Stichting Lezen & Schrijven. De stichting werkt aan het voorkomen ervan en organiseren taalscholing. Met de aanpak Taal voor het Leven zorgen honderden lokale en landelijke partners, vrijwilligers en docenten ervoor dat mensen die laaggeletterd zijn, beter leren lezen en schrijven.

© Nationale Onderwijsgids