Normal_fll-trophies

Op 12 december vindt de regiofinale plaats van de wereldwijd opgezette First Lego League waaraan dit jaar bijna driehonderdduizend kinderen uit meer dan tachtig landen meedoen. Samen met andere teams uit de regio Groningen/Drenthe-Noord strijdt het Enigma-team van het Dr. Nassau College uit Beilen dan om een plaats in de Benelux-finale van deze ‘Legowedstrijd’. Winnaar daarvan vertrekt in april naar Amerika. De wedstrijdopdrachten van dit jaar staat het zoeken van oplossingen voor afvalverwerking centraal.  Dat meldt het Dr. Nassau College.

De First Lego League is een jaarlijkse wedstrijd rond een bepaald thema waarin met verschillende onderdelen punten te verdienen zijn: het ontwerpen van een robot die zo goed mogelijk een parcours aflegt, het bedenken van oplossingen rond een probleem op het gebied van techniek en technologie én de manier waarop de zogenaamde ‘core values’ ingevuld zijn. Het team van het Dr. Nassau College wordt begeleid door  drie docenten en door een vader van een van de scholieren.

De opdrachten een robot én oplossingen rond afvalverwerking te bedenken - hoe afval te voorkomen en hoe afval te verwerken - doen een groter beroep op de technische vaardigheden van de zeven leerlingen die het team vormen. Ze zijn met behulp van een sollicitatieprocedure geselecteerd uit de eerste drie klassen van alle drie de schooltypen - mavo, havo en vwo.. Dankzij deze diversiteit in opleiding en leeftijd kan het Enigma-team op de meest uiteenlopende manieren naar de uitdagingen kijken. Op 12 december strijden de teams om te kijken welke robot als beste de verschillende missies in de robotwedstrijd uit kan voeren en welk team de overtuigendste aanpak van afval heeft bedacht. Het winnende regioteam mag door naar de Benelux-finale op 30 januari in Venlo.

© Nationale Onderwijsgids