Normal_rss_entry-1899

(ANP) - Kinderen buigen zich de komende twee weken iedere werkdag over wereldproblemen in De Nieuws BV op Radio 1. In de nieuwe serie Uktopia laten ze zich uit over vraagstukken als de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de dreiging van IS, maakte BNN-VARA maandag bekend.

In mei sprak staatssecretaris Dekker van Onderwijs uit dat hij zich zorgen maakt over de ontwikkeling van het burgerschapsonderwijs in het primair-, speciaal- en voortgezet onderwijs. De onderwijsinspectie constateerde dat verreweg de meeste scholen scholen voldoen aan de minimumeisen die gesteld worden aan burgerschap, maar dat er te weinig ontwikkeling is in het burgerschapsonderwijs. Hierdoor zouden de competenties van de leerlingen achterblijven. Dekker benadrukt dat de sociale en maatschappelijke ontwikkeling van leerlingen belangrijk is voor hun hele verdere levensloop.

De serie is gemaakt in samenwerking met radiomaker Peter van Bruggen, die in de jaren 80 bekend werd met 'Het Weeshuis van de Hits' en het fictieve weesjongetje Morrison. Volgens presentator van De Nieuws BV, Willemijn Veenhoven, hebben kinderen geen last van "kan-niet, mag-niet, is-onmogelijk''. "Dat is het mooie aan deze serie. Als zij met een oplossing voor een wereldprobleem komen, dan denk je: verrek!''

Uktopia is vanaf maandag te horen tussen 12.00 en 14.00 uur.