Normal_onderwijsmuseum_dordrecht

Vandaag heeft minister Bussemaker van Onderwijs samen met twee mbo-leerlingen van het Da Vinci College de openingshandelingen van het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht verricht. Vanaf zaterdag 11 juli is het museum weer geopend voor publiek. Met 350.000 stukken heeft het nieuwe museum de grootste en meest gevarieerde onderwijscollectie ter wereld. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond.

Tot 2012 was het Nationaal Onderwijsmuseum gevestigd in Rotterdam. Maar de gemeente had een andere bestemming voor het gebouw waarin het museum zat en besloot tot een drastische huurverhoging. Daardoor is het museum verhuisd naar Dordrecht. Volgens museumdirecteur Tijs van Ruiten van het Onderwijsmuseum is nostalgie de reden dat mensen een onderwijsmuseum bezoeken. “Ook wij bieden mensen graag de kans om herinneringen op te halen. We denken alleen niet dat je daarvoor een oud klaslokaal volledig hoeft in te richten, zoals dat overal elders gebeurt. Een enkel voorwerp is genoeg.”

Het Onderwijsmuseum wil niet alleen terugkijken, maar ook van belang zijn voor het onderwijs van nu, bijvoorbeeld door te laten zien dat veel ogenschijnlijk nieuwe trends er al eerder waren. Een klein, concreet voorbeeld is de houten 'rekenhand', als alternatief voor het tellen op de vingers. “Uitgever Heutink verkoopt ze tegenwoordig weer als leermiddel. Ze konden nauwelijks geloven dat wij er ook één in de collectie hebben. Uit 1920”, aldus Ruiten. Minister Bussemaker heeft vandaag na de openingshandeling de verschillende tentoonstellingen in het museum al bezocht. 

© Nationale Onderwijsgids