Normal_kinderen_wetenschap

Deze zomervakantie kunnen kinderen tussen de zeven en veertien jaar twee weken duiken in de wereld van de wetenschap. Studenten en onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben speciaal voor kinderen een programma ontwikkeld: Summerschool Junior. De kinderen gaan langs bij verschillende faculteiten op Utrecht Science Park en maken  op een speelse manier kennis met de wetenschap. Vier dagen lang onderzoeken zij zelf onder andere DNA, de grondlagen van onze aarde en de maag van een koe. Dit meldt de Universiteit Utrecht.

Summerschool Junior is een initiatief van het Wetenschapsknooppunt Universiteit Utrecht. Terwijl ouders aan het werk zijn, gaan de kinderen aan de slag op de Universiteit. De zomerschool is voor alle nieuwsgierige kinderen die dit schooljaar in groep vijf tot en met acht zitten. Voor de kinderen die in de eerste of tweede klas van de middelbare school zitten, is er een uitdagende “advanced edition”.

Het programma is dit jaar uitgebreid, waardoor de kinderen nog meer vakgebieden leren kennen. Zo zijn er dit jaar nieuwe programma’s bij Geneeskunde, Scheikunde, Economie en Geschiedenis. Ook is er een speciaal onderdeel over de groeiende markt van China.

De organisatie van Summerschool Junior reserveert dit jaar een aantal plekken voor kinderen die van huis uit niet de mogelijkheid hebben mee te kunnen doen. Deze kinderen kunnen dankzij de bijdrage van verschillende partners zoals de Rabobank Utrecht en schoonmaakorganisatie Asito toch naar de Summerschool. Daarnaast is er een crowdfunding actie opgezet door het Utrechts Universiteitsfonds om nog meer kinderen deze unieke kans te bieden.

Sinds woensdag 8 april zijn de inschrijvingen geopend. Kosten bedragen 160 euro per kind. Summerschool Junior duurt vier dagen en vindt plaats gedurende de volgende weken: 13 juli tot en met 16 juli en 20 juli tot en met 23 juli. Beide weken hebben een verschillend programma. De “advanced edition” voor middelbare scholieren is alleen de eerste week van 13 juli tot en met 16 juli. 

© Nationale Onderwijsgids