Normal_zwemmen_duiken_zwembad

(Novum) -  De van ontucht beschuldigde zwemleraar Jacob V. uit Soest is veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. De rechtbank in Haarlem oordeelde woensdag dat op grond van het door het Openbaar Ministerie (OM) aangedragen bewijsmateriaal vast is komen te staan dat hij zich in 2013 en 2014 heeft vergrepen aan vijftien van zijn pupillen.

Aan de straf, die gelijk was aan de eis van het OM, is een proeftijd van tien jaar gekoppeld. In die periode mag V. (29) niet aan de slag als zwemleraar. Ook mag hij vrijwillig of beroepsmatig niet werken met kinderen jonger dan zestien jaar.

V. werd in maart vorig jaar aangehouden. Hij werkte toen bij zwembad Spaarnwoude in Velsen-Zuid. Het OM legde hem de ontucht ten laste met 26 jongens en meisjes in de leeftijd van vier tot negen jaar die hij daar onder zijn hoede had. Tijdens de zwemlessen ging hij met zijn hand in en over hun broekjes en betastte hij hen in de schaamstreek.

De rechtbank kwam woensdag in elf gevallen tot vrijspraak, drie meer dan de aanklaagster tijdens de zitting al had gevraagd. In de met ouders en familie gevulde rechtszaal zei de voorzitter van de rechtbank dat er door "de aard, ernst en veelheid" van de incidenten desondanks "niet kon worden volstaan" met een lagere straf dan geist. V. zelf was afwezig.

In het vonnis verweet de rechtbank de zwemleraar dat hij het vertrouwen dat zowel de slachtoffers als hun ouders in hem stelden "op zeer ernstige wijze" heeft geschaad. De rechtbank verwees daarbij naar de vaak indringende verklaringen die de ouders tijdens het proces aflegden. Daaruit bleek dat veel van de slachtoffertjes kampen met huilbuien, slaapstoornissen, concentratieproblemen en gevoelens van schaamte en woede.

V., die ook bijna 9000 euro schadevergoeding moet betalen, heeft voortdurend ontkend. Tijdens de rechtszaak klonk ontelbare malen: "Ik kan er niets mee. Ik heb het niet gedaan." Hij heeft consequent geweigerd mee te werken aan psychologische en psychiatrische onderzoeken.