Logo_night_university

Woensdag 1 oktober vindt de derde editie van Night University plaats. Dit evenement in de avond en nacht op de campus van Tilburg University en in de stad, is een mix van populair wetenschappelijke activiteiten, lezingen, muziek, workshops en presentaties van Tilburgs talent. Op bijzondere campuslocaties zet de universiteit zich in de kijker voor een breed publiek. Het festival is gratis, iedereen is welkom.

Vanaf 18.00 uur is het mogelijk om een Night University-maaltijd te bestellen in het Soul Café in Talent Square, terwijl 'tonproater' Andy Marcelissen een college geeft over humor. Daarna kunnen de eters samen naar Tilburg University fietsen. Daar zal onder meer de Tilburgse cultuurwethouder Marcelle Hendrickx om 20.00 uur het startschot geven, waarna professor Joop Vianen uitleg geeft over het goede doel van de avond: Professors for Development.

Bezoekers kunnen vervolgens kiezen uit drie routes op het programma. Via de rode route volgen deelnemers een programma langs de donkere kant van de wetenschap met onderwerpen als Tilburg & wietcriminaliteit, een presentatie over prostitutie, een optreden van de Nightwriters Kluun en Giphart en de Dark Art-kunstroute in samenwerking met museum De Pont.

De gele route heeft als thema Science in Fiction: Het Babylab, eye-tracking en robotica zijn onderwerpen waar bezoekers zich een beeld over kunnen vormen. Tien bijzondere onderzoeksgebieden worden in Pecha Kucha-stijl uitgelegd (korte creatieve presentatie). Ook kunnen bezoekers een uitstapje maken naar de hoogste verdieping van het Stadskantoor, de vergaderruimte van burgemeester en wethouders, onder het motto: ‘Hoe ver reikt jouw ambitie?’. De blauwe route staat in het teken van People & Performance waarin onder meer Niels Geusebroek, het satirische blog De Speld en de Comedytrain hun opwachting maken.

Het slotfeest wordt verzorgd door de DJ’s Domien Verschuuren en Martijn La Grouw . Ook zullen dan de hoogleraren Ton Wilthagen en Rianne Letschert hun DJ-kunsten vertonen. Op de campus kunnen festivalgangers een balletje trappen met spelers van Willem II en in discussie gaan met Willem II directeur Berry van Gool.

© Nationale Onderwijsgids