Normal_schoolzwemmen_zwemmen_zwembad

De zwemvaardigheid van zowel kinderen als volwassenen in Nederland gaat achteruit. Dat leidt tot meer ongelukken, steeds vaker met een fatale afloop bovendien. Eerder al luidde de Koninklijke Nederlandse Zwembond de noodklok. Nu uit ook de Reddingsbrigade haar zorgen over het toenemende aantal ongevallen te water. Dit meldt NOS.

Deze zomer heeft de Reddingsbrigade 369 drenkelingen uit het water gered. Zonder hulp waren deze mensen waarschijnlijk verdronken. Negen mensen kwamen om het leven bij een ongeluk op het water. De brigade is bang dat het aantal ernstige ongevallen de komende jaren nog meer zal toenemen. De organisatie pleit voor meer aandacht voor de zwemles, betere voorlichting en verbetering van de veiligheid op zwemlocaties.

De Koninklijke Nederlandse Zwembond maakt zich grote zorgen. In Nederland mag iedereen zwemles geven, ook zonder diploma. Er zijn geen landelijke regels of richtlijnen voor het geven van zwemles. De bond vindt dat onacceptabel in een land met zoveel water.

Door bezuinigingen is schoolzwemmen bovendien niet langer verplicht. Steeds meer scholen schrappen het zwemonderwijs nu uit het aanbod. Daardoor krijgen kinderen vaak veel minder zwemlessen dan vroeger gebeurde. Ze stoppen na hun A-diploma en verleren op den duur een deel van de vaardigheid. Ook komt het steeds vaker voor dat ouders hun kinderen helemaal niet voor zwemles opgeven. Dit is relatief vaak het geval bij kinderen van allochtone komaf.

© Nationale Onderwijsgids