Normal_copyright_stockfreeimages_student_huiswerk_stapel_boeken_leren_lezen

De Brede School Raalte Dorp en de Bibliotheek Raalte gaan intensief samenwerken. Onlangs tekenden beide partijen een samenwerkingsovereenkomst voor het leesbevorderingsprogramma 'de Bibliotheek op school'. Het programma richt zich ook op docenten, die een cursus leesbevordering kunnen volgen. Dit meldt de Stentor. 

Het doel van het programma is er voor zorgen dat de leerlingen meer plezier krijgen in lezen. De Brede School Raalte Dorp wil in kleine groepen werken aan onderwijs 'op maat'. Dit wil ze doen door een breed aanbod van ontwikkelingsgericht onderwijs te bieden. "Het project 'Bibliotheek op school' past naadloos in deze werkwijze", aldus de school en bibliotheek in een persbericht.
 
Bibliotheek op school is een landelijk programma. Met een strategische aanpak wordt het plezier in lezen en de leesvaardigheid van kinderen meetbaar gestimuleerd. Het leesplan staat centraal; de bibliotheek biedt leerkrachten een cursus leesbevordering, de schoolbibliotheek wordt verbeterd en er worden nieuwe werkvormen en activiteiten ingezet en georganiseerd. 
 
"En dat is nodig, want 1 op de 10 Nederlanders is laaggeletterd. En maar liefst 25 procent van de basisschoolleerlingen verlaat de school met een taalachterstand van 2,5 jaar. De remedie is: leeskilometers maken", aldus de bieb en de school. "Met 15 minuten vrij lezen per dag leest een kind 1 miljoen woorden per jaar en groeit de woordenschat met 1000 woorden per jaar. Wanneer kinderen plezier krijgen in lezen gaan ze meer lezen, worden ze er beter in en kunnen ze beter leren en participeren in de maatschappij."
 
© Nationale Onderwijsgids