Tilburg University
Ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van Dienst Rooms Katholieke Geestelijke Verzorging (RKGV) bij de Krijgsmacht, en vijftig jaar Encycliek Pacem in Terris, vindt er een jubileumsymposium plaats op dinsdag 25 maart getiteld: “Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht in het licht van de kerkelijke vredesmoraal”.  Het symposium wordt georganiseerd door de Dienst RKGV, de Tilburg School of Catholic Theology in samenwerking met de Nederlandse Defensie Academie.
 
De 28e augustus 1914 is te beschouwen als de startdatum van de moderne Geestelijke Verzorging. Op die datum benoemde koningin Wilhelmina bij Koninklijk Besluit vier aalmoezeniers en acht veldpredikers bij het ‘leger te velde’. Geestelijke verzorging van militairen was op zich niet nieuw. Voor die tijd waren er al veel officiële regelingen en voorschriften voor geestelijke verzorging.
In het Recueil Militaire, “bevattende wetten, Besluiten en Orders betreffende de Koninklijke Nederlandsche Landmagt”, die in 1815 voor het eerst uitkwam, staat al een eerste Koninklijk Besluit over geestelijke verzorging van 23 november 1818.
 
Voorafgaand aan het symposium vindt er een Pontificale Eucharistieviering plaats waarin monseigneur Punt, bisschop voor de Strijdkrachten, en monseigneur Liesen, bisschop van Breda voorgaan. 
 
Toegang tot de plechtige eucharistieviering is vrij. 
Bijwonen van het symposium is op uitnodiging.
 
© Nationale Onderwijsgids