Normal_militairen_leger5346

Defensie is een project gestart om studenten te werven voor de krijgsmacht. Door ze tijdens hun hbo of universitaire studie binnen te halen als reservist hoopt de krijgsmacht aan moeilijk te werven techneuten, medici en analisten te komen. Dit meldt Metro.

Defensie zoekt voor het huidige studiejaar veertig studenten die de functie van reservist kunnen bekleden. De invulling van de functie past bij de soort studie die de studenten volgen, zoals programmeur van een nieuw computersysteem bij de marine en analist bij de inlichtingendienst. Voordat de studenten aan de slag kunnen als reservist worden ze eerst medisch gekeurd. Daarna krijgen ze een militaire basisopleiding en uitrusting. Het is de bedoeling dat ze een dag per week besteden aan de baan.
 
Door juist studenten aan te spreken, kan Defensie profiteren van de nieuwste kennis, aldus woordvoerder Klaas Meijer. Hij hoopt dat de studenten na hun studie bij Defensie blijven. “Ook wanneer ze dat niet doen, verwachten we van hen profijt te houden. Wanneer ze een mooie tijd hebben gehad, is de kans is groot dat ze ambassadeurs voor Defensie zullen blijven.”
 
Leiden en Delft hebben de primeur. Reeds vier studenten hebben zich aangesloten als reservist. Van de zestig studenten die daarnaast hebben gesolliciteerd is de meerderheid vrouw. Voor hun werk als reservist krijgen de studenten zo'n 450 euro bruto.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids