Lodewijk Asscher

DEN HAAG - Minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma schreven vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat in 2020 55-plussers gelijke kansen in de arbeidsmarkt hebben als jongeren. Dat meldt de NRC.

In de brief staat dat zij deze wens een ambitieuze doelstelling vinden en dat daarbij het nodige gevraagd zal worden van de sociale partners (de vakbonden en werkgevers). Daarom willen de bewindslieden met de sociale partners overleg plegen over hoe deze groep aan het werk kan komen en blijven.

Het ministerie van Sociale Zaken heeft de cao's onder de loep genomen. Daarbij is gekeken wat kan worden gedaan om werknemers langere tijd aan het werk te houden. Vooral bevordering van goede gezondheid en bijscholing komen daarbij aan bod. Ideeën als functiewisseling of het rouleren van taken worden minder vaak genoemd.

Het is belangrijk dat er snel wat gedaan wordt aan de arbeidsparticipatie van oudere werknemers. Van de 55-plussers die momenteel hun baan verliezen, vindt slechts 30 procent binnen een jaar een nieuwe baan. Voor de totale bevolking staat dit percentage op 75 procent.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem