Openbare en katholieke basisscholen verschillen in de praktijk nauwelijks van elkaar als het gaat om burgerschapsonderwijs. Dat concludeert beleidsmedewerker Marleen Lammers van VOS/ABB.

Lammers deed in het kader van haar specialisatie onderwijskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen onderzoek naar mogelijke morele verschillen tussen het openbaar en rooms-katholiek basisonderwijs. Haar onderzoek stond in het teken van de vaak gehoorde stelling dat het bijzonder onderwijs meer zou doen aan normen en waarden dan het openbaar onderwijs.

Voor het onderzoek bespraken leerkrachten van openbare en katholieke scholen aan de hand van een poster een moreel dilemma met hun leerlingen. Dat deden ze aan de hand van een poster met een jongen in een rolstoel die naar een groepje voetballende kinderen kijkt.

Uit de analyse kwam naar voren dat leerkrachten in deze gesprekken vooral het thema solidariteit benoemden. Er bleken geen significante verschillen in interactie tussen leerkrachten van openbare en rooms-katholieke scholen.