Uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Kellogg's naar ochtendrituelen en ontbijtgewoontes van Nederlandse gezinnen blijkt dat ruim tweederde van hen 's ochtends in tijdnood komt.

Respondenten willen 's ochtends meer quality time door met het gezin te ontbijten, maar slechts 14% slaagt hier ook echt in. Opvallend is dat bijna alle gezinnen inmiddels wel weten dat het ontbijt belangrijk is als goede start van de dag.

Voor gezinnen met jonge kinderen (t/m 12 jaar) komt zelfs 74% doordeweeks in tijdnood. Belangrijkste redenen zijn het getreuzel van de kinderen of zelf te laat opstaan.

Van de ondervraagden die de wekker snoozen slaat 63% de wekker meer dan 1 x uit. Ondanks het tijdgebrek geeft men het ontbijt niet op: 8 op de 10 gezinnen ontbijt elke doordeweekse dag.

Een rustig, gezamenlijk ontbijt schiet er dus vaak bij in, terwijl het ontbijt bij zowel ouders als kinderen in de top-3 van favoriete ochtendactiviteiten staat, en bijna 60% aangeeft dit het liefst samen te doen. Slechts 14% van de gezinnen slaagt hier daadwerkelijk in. Een kwartiertje eerder opstaan en de wekker niet 1 of meer keren uitslaan lijkt hiervoor een eenvoudige oplossing.

Het onderzoek is uitgevoerd in juli 2010 en was gericht op Nederlandse gezinnen met jonge kinderen (t/m 15 jaar).

© Nationale Onderwijsgids