De Europese Unie en Zuid-Afrika hebben vandaag hun handtekening gezet onder een steunprogramma ter waarde van 123 miljoen euro - geld dat het lager onderwijs in Zuid-Afrika ten goede moet komen.

De ondertekening vond plaats in de marge van de derde EU-Zuid-Afrika-top in Brussel, waarop president Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma ontvingen. Zuid-Afrika is een van de strategische partners van de EU, zei Van Rompuy.

Barroso zei op de afsluitende persconferentie dat Zuid-Afrika niet alleen met hulp gebaat is. Hij verwees daarmee naar de aan de gang zijnde onderhandelingen over een economische partnerschapsovereenkomst tussen de Unie en de Southern Africa Development Community, die de handelsbarrières tussen de EU en de zuidelijk Afrikaanse staten fors naar omlaag moet brengen.

Zuma en de Europese leiders hebben hun onderhandelaars een mandaat gegeven om voor eind dit jaar een akkoord daarover te vinden, maar de drie protagonisten staken niet weg dat dat wellicht moeilijk haalbaar is.