Op dit moment wordt er door Binnenlandse Zaken (BZK) onderzoek gedaan naar de vraag of de verdeling van de beschikbare middelen binnen het cluster Educatie van het gemeentefonds nog voldoende aansluit bij de feitelijke uitgaven van gemeenten op dit beleidsveld, zo meldt de PO-raad.

Vanuit de Brede Heroverweging Openbaar Bestuur wordt de vraag gesteld of op basis van nader onderzoek uitspraken kunnen worden gedaan over het volume van de clusters, zowel afzonderlijk als in samenhang. De cluster educatie (waar onderwijshuisvesting deel vanuit maakt) is er daar een van.

Het is inmiddels wel duidelijk dat er vraagtekens kunnen worden geplaatst bij de wijze waarop de cijfers tot stand komen. Met name de verschillende methoden waarop gemeenten de huisvestingslasten in de administratie verwerken leidt tot onduidelijkheid. Het is daarom goed dat door BZK onderzoek wordt gedaan naar de werkelijke cijfers.

Ook in 2010 lijkt het er op dat gemeenten minder uitgeven aan onderwijshuisvesting dan er via het gemeentefonds werd ontvangen. Het POR (Periodiek Onderhouds Rapport gemeentefonds 2011), dat als onderdeel van de begroting van BZK jaarlijks wordt gepubliceerd, wijst dat uit.

Zoals bekend was er ook in eerdere jaren sprake van een onderuitputting. Uit de POR blijkt dat gemeenten weliswaar meer zijn gaan uitgeven aan onderwijshuisvesting, maar dat de inkomsten nog harder zijn opgelopen. In 2010 gaat het om een bedrag van ca. € 380 miljoen.