Het Rode Gevaar mag dan wel bezworen zijn, voor de Board of Education, de onderwijscommissie, van de zuidelijke Amerikaanse staat Texas blijft er werk op de plank om de geesten van de jongeren van ideologische bezoedeling te vrijwaren. Met zeven stemmen tegen zes besliste de Board vrijdag in Houston dat schoolboeken met "pro-islamitische" en/of "anti-christelijke" inslag geweerd moeten worden. Volgens critici bevordert het besluit het klimaat van angst en vooroordelen.
In zijn resolutie heeft de onderwijsraad het over "het politiek correct afschilderen van de moslimcultuur zb het stigmatiseren van de christelijke beschaving", en waarschuwt hij dat "het discriminerend gebruik van godsdiensten nog erger kan worden omdat een deel van het oligopolie van Amerikaanse schoolboeken wordt overgenomen door mensen uit het Midden-Oosten". Zullen in de toekomst niet toegestaan worden: boeken waarin de islam procentueel meer aan bod komt dan het christendom, die de "jihad" verdoezelen (als zijbde geen echt concrete Heilige Oorlog), die de kruisvaarders als "overweldigers" beschrijven of die de moslimveroveringen niet als "imperialistisch" brandmerken.
 
Geen verplichting
De Board kan de uitgevers geen verplichtingen opleggen, maar zijn aanbevelingen worden, al was het maar om commerciële redenen, steeds van harte genomen.
 
Het is niet de eerste keer dat de onderwijsraad van het ultraconservatieve Texas ervan verdacht wordt, het onderwijs in de Lone Star state politiek in te kleuren. Enkele maanden geleden al eiste de Board dat de schoolboekjes de deugden van het kapitalisme en de (morele) waarden van de Republikeinse partij bejubelden.
 
Islamofobie
Achter de stelling dat de Amerikaanse staat steunt op de strikte scheiding van staat en religie stelde de raad grote vraagtekens.
Met zijn nieuwe aanbeveling toont de Raad aan hoezeer islamofobie in de VS mainstream is geworden. Zo werd de voorbije weken extreem veel aandacht besteed aan geplande Koranverbrandingen door een volslagen onbekende dominee uit Florida, en aan het plan om een moslimcentrum te bouwen in de buurt van Ground Zero. Het protest hiertegen ging uit van de veronderstelling dat de aanslagen van 9/11 aanslagen van "de" islam tegen de christelijke VS waren, en sowieso niet uit politieke overwegingen waren gepleegd. (belga/vsv)

Bron: Het Laatste Nieuws