Hoewel het onderwijs ontzien wordt bij de bezuinigingen in de Miljoenennota 2011, moet ook deze sector wat inleveren. Zo wordt de 235 miljoen aan enveloppemiddelen die voor OCW-beleid in 2011 beschikbaar was gesteld, niet uitgekeerd.

Ook versobert de kinderopvang. De besparing die dat oplevert, wordt ten dele gebruikt om de extra leerlingen in het onderwijs te financieren, zo meldt de Besturenraad, de organisatie die 2200 scholen en 800.000 leerlingen vertegenwoordigt in het christelijk onderwijs.

Investeringen
Het (demissionair) kabinet wil met de Miljoenennota kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs bewerkstelligen. Het Actieplan Leerkracht blijft intact en levert volgend jaar een investering van 688 miljoen.

Om onderwijsachterstanden te bestrijden is er in 2011 ook 120 miljoen beschikbaar voor voorschoolse educatie. Daarnaast gaat de aanval op schooluitval door. Het ho mag in 2011 een investering van 52,3 miljoen verwachten voor meer en ‘betere' docenten.

Lerarentekort
OCW verwacht dat het lerarentekort de komende jaren minder hoog oploopt dan eerder werd verwacht. Oorzaken zijn extra investeringen in het beroep en de economische recessie. In het po worden geen wezenlijke tekorten verwacht, het tekort in het vo loopt de komende acht jaar op tot ca. 3000 voltijdbanen.