Het percentage co-oudergezinnen, waarbij de kinderen na scheiding deels bij de ene en deels bij de andere ouder wonen, is spectaculair gegroeid. Tien jaar geleden was dit percentage zo'n 5 procent, dit is nu opgelopen tot minstens 20 procent, zo meldt de Universiteit Utrecht.

De meeste scheidingskinderen wonen echter nog steeds bij moeder. Ook krijgen veel meer kinderen dan de officiële cijfers aangeven te maken met een stiefouder. Het gaat niet om ongeveer 150.000, maar om minstens 250.000 stiefgezinnen; en niet om bijna 300.000 kinderen maar bijna 500.000.

Co-ouderkinderen hebben vaak in beide gezinnen met een stiefouder te maken. Dit schrijven Ed Spruijt van de Universiteit Utrecht en freelancer Helga Kormos in hun ‘Handboek scheiden en de kinderen'. Het handboek vermeldt de resultaten van het onderzoek Scholieren & Gezinnen 2010 onder ruim 4400 kinderen.

Het boek gaat ook over de problemen waar kinderen van gescheiden ouders tegen aan kunnen lopen. Zo blijkt psychologisch en fysiek geweld vaker voor te komen in scheidingsgezinnen dan in intacte gezinnen. Daarnaast lopen kinderen van gescheiden ouders later twee keer zoveel kans zelf ook te gaan scheiden.

Bij partners van wie beide ouders zijn gescheiden, is de kans op scheiding zelfs drie keer zo groot. De problemen van kinderen na de scheiding van hun ouders zijn in de afgelopen twaalf jaar gemiddeld niet minder geworden. Dit ondanks de in 1998 ingevoerde wet die gezamenlijk ouderlijk gezag na scheiding als norm stelt.

In de praktijk blijkt gezamenlijk gezag voor veel ouders gemakkelijker gezegd dan gedaan: een toename van contact tussen de gescheiden ouders leidt vaak tot meer ouderlijke ruzies.

Stiefouder: niet meteen bemoeien met de opvoeding
Om alle veranderingen voor kinderen zo goed mogelijk te laten verlopen, doen de auteurs in het boek diverse aanbevelingen. Zo is het belangrijk dat ouders zich aan de gemaakte afspraken houden, en dat stiefouders zich niet meteen bemoeien met de opvoeding.

Voor het kind is het daarnaast beter dat er niet te veel tegelijk verandert: gescheiden ouders wordt dan ook aanbevolen om bij verhuizing zoveel mogelijk weer in dezelfde buurt te gaan wonen.