NIEUW-WEST - Actieve verkeersouders van de 7e Montessorischool hielden aan het begin van het nieuwe schooljaar een actie om de verkeersveiligheid te verbeteren. Ronald Mauer, portefeuillehouder Verkeer & Vervoer van stadsdeel Nieuw-West, hielp de leerlingen met het uitdelen van gele kaarten aan automobilisten en fietsers die voor onveilige situaties zorgden.

Voor de zomervakantie zijn in stadsdeel Nieuw-West fietstrainingen georganiseerd tijdens het pilotproject 'Op weg naar het Voortgezet Onderwijs'. Leerlingen van groep acht werden voorbereid op hun fietstocht na de vakantie. Onder begeleiding van vrijwillige ouders fietsten zij alvast de route en werden zij bewust gemaakt van onveilige verkeerssituaties.

De Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (DIVV) van de gemeente Amsterdam en Veilig Verkeer Nederland (VVN) hebben de handen ineen geslagen om op elke school in de stad een Verkeersouder actief te krijgen door middel van activiteiten en contacten in de buurt. Elke Verkeersouder vult dit op zijn eigen manier in: van een fietscontrole of 30 km-zone folderactie tot het organiseren van een actieweek rondom de SZWB of de Buitenspeeldag. Een Verkeersouder zorgt dat verkeersveiligheid hoog op de agenda van de school staat. Op die manier levert de Verkeersouder een bijdrage zodat alle kinderen veiliger de straat op kunnen.

VVN ondersteunt de verkeersouders door per stadsdeel bijeenkomsten te organiseren waar Verkeersouders met elkaar in contact worden gebracht.

De ouders krijgen hier informatie over onderwerpen waarmee ze aan de slag kunnen gaan. Ook kunnen ze hier gezamenlijk acties bedenken en uitvoeren. Bovendien kan een Verkeersouder altijd terecht voor materialen, inhoudelijk advies en hulp bij de uitvoering van activiteiten.

In Amsterdam hebben inmiddels meer dan vijftig scholen een Verkeersouder. DIVV neemt de nodige maatregelen om dat te waarborgen. Dat uit zich bijvoorbeeld in het aantal kilometers vrij liggende fietspad (circa 400 kilometer), het aantal blackspotspiegels (135) - speciale spiegels op gevaarlijke kruispunten - dat in de stad hangt, maar ook door als eerste in Nederland te werken met een speciale werkgroep om verkeersonveilige situaties snel op te lossen.