‘Er is meer nodig dan een ouderavond om ouders te betrekken bij school', reageert Werner van Katwijk, directeur van OUDERS & COO, op het nieuwsbericht ‘Ouders en leerkrachten zien de ouderavond als een verplichting' dat afgelopen week de media haalde. "Met zo'n houding zul je nooit de ouders voor je winnen of andersom een goede verstandhouding krijgen met de school."

Dat scholen zich inzetten om ouders te ontvangen op hun ouderavond trekt niemand in twijfel. Maar voor echte betrokkenheid van ouders bij de school is meer nodig. OUDERS & COO, de landelijke organisatie voor ouders, ouder- en medezeggenschapsraden in het christelijk en oecumenisch onderwijs, is deskundig als het gaat om een goede samenwerking tussen school en thuis.

Van Katwijk: "Voor een kind is het enorm belangrijk dat zijn ouders betrokken zijn bij zijn school. Dat ze weten wat er speelt, meehelpen bij activiteiten, hun gezicht regelmatig laten zien en meedenken over schoolzaken. Kinderen met betrokken ouders presteren beter en zitten lekkerder in hun vel."

Het zijn altijd dezelfde ouders die helpen
Onderzoek laat echter zien dat ouderbetrokkenheid afneemt. Uit recent onderzoek van OUDERS & COO blijkt dat 94,1% van de ouders en scholen vindt dat het altijd dezelfde ouders zijn die op school helpen. OUDERS & COO adviseert ouders én scholen over betere ouderbetrokkenheid. Van Katwijk: "Uit ervaring weten we bijvoorbeeld dat ouderavonden beter worden bezocht als de leerlingen een rol spelen.

Wanneer de ouderavond aan een projectweek gekoppeld wordt en op de avond werkstukken van de leerlingen getoond worden, zal de opkomst aanzienlijk hoger zijn. Maar daarnaast zien we dat op scholen waar duidelijk geïnvesteerd wordt in de relatie met ouders, meer ouders actief zijn en de ouderavonden bezoeken."

Schoolbetrokkenheid
Van Katwijk: "Wij adviseren scholen ouderbeleid te maken: hoe betrek je ouders structureel bij de school - wij gebruiken de term schoolbetrokkenheid - en welke middelen zet je in om dat te bereiken. OUDERS & COO kan scholen daarbij helpen met het SCHOOL & OUDERS Partnerplan."
Om alvast te checken hoe de school of ouder het doet als het om ouder- en schoolbetrokkenheid gaat kunnen zowel scholen als ouders op www.ouders.net verschillende testjes invullen om inzicht te krijgen in de mogelijkheden en kansen van meer betrokkenheid bij school.