Het aantal zeer zwakke basisscholen in Friesland is in de afgelopen drie jaar gedaald van 26 naar zeven, zo meldt NRC Handelsblad. Ook het aantal zwakke scholen nam af, van 70 naar 47. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs. De Friese gedeputeerde Tineke Schokker (CDA) gaf de cijfers vanmorgen op een persconferentie in Leeuwarden.

De verbetering is toe te schrijven aan het onderwijsverbeterprogramma Boppeslach, waarmee de provincie in 2007 begon. In totaal steekt de provincie tot 2014 ongeveer 30 miljoen euro subsidie in het wegwerken van taal- en rekenachterstanden en verbetering van de leerprestaties op Friese basisscholen.

Het doel is om minder dan 2 procent zeer zwakke scholen over te houden. Friesland telt 485 basisscholen. Ongeveer de helft schreef in op Boppeslach. Scholen kregen provinciale subsidies om de onderwijskwaliteit te verbeteren. Tevens nam het aantal scholen waar drietalig onderwijs (Nederlands, Fries en Engels) wordt gegeven toe van zeven tot 38. Dat moeten er voor 2014 meer dan vijftig worden.