Ontwerp een bewegend dier, zoals een dansende beer, een hond met een kwispelende staart, een opvliegende kip of een bijtende krokodil. Die vraag krijgen leerlingen van groep 6 tot en met 8 van de basisschool binnenkort voorgelegd, zo meldt de PaboNieuwsDienst.

In de week van 25 tot en met 30 oktober vindt in de regio Nijmegen voor de derde keer de 'Week van de Techniek' plaats en in het kader daarvan is de wedstrijd Moving Animals uitgeschreven. Ruim honderd tweedejaarsstudenten van Pabo Groenewoud Nijmegen (onderdeel van de HAN, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) begeleiden de achthonderd deelnemende basisscholieren uit de regio bij het oplossen van dit technisch probleem.

Het doel is om kinderen al op jonge leeftijd te laten ontdekken hoe leuk het is om met techniek bezig te zijn en ze enthousiast te maken voor dit vakgebied. Op de HAN-pabo heeft 'wetenschap en techniek' de afgelopen jaren een prominentere plek in het onderwijs gekregen. Ook basisscholen besteden er meer aandacht aan, vanwege het groeiende tekort aan vakmensen in de bètasector.

Het project Moving Animals is volgens Ellie van Dinther, techniekdocent Pabo Groenewoud Nijmegen, bij uitstek een middel om de talenten van kinderen te herkennen en de onderzoekende houding, die zij van nature hebben, te stimuleren en verder te ontwikkelen: "Bovendien dient het een maatschappelijk belang, juist vanwege het toenemend tekort aan technisch geschoolde mensen."