In samenwerking met de landelijke Stichting Jonge Helden start half september op de Hilversumse Fabritius basisschool een project ten behoeve van leerlingen die te maken hebben met rouw en echtscheiding.Vanaf oktober zal een vergelijkbaar project gaan plaatsvinden op de Violenschool in Hilversum.

Doel van de Jonge Helden scholenprojecten is te voorkomen dat kinderen met ingrijpende ervaringen als een overlijden in hun gezin of een echtscheiding, op een later moment (ernstig) vastlopen. Dat is hard nodig: kinderen die een echtscheiding of het overlijden van een gezinslid hebben meegemaakt, ondervinden significant vaker (ernstige) problemen in hun ontwikkeling.

Op de Violenschool zal een aantal leerlingen deelnemen aan het Jonge Helden Sterprogramma. Een lotgenotenprogramma voor kinderen waarvan vader, moeder, broertje of zusje is overleden. Aan dit programma kunnen ook kinderen van andere Hilversumse basisscholen deelnemen.

Leerlingen met gescheiden ouders gaan op de Fabritius basisschool deelnemen aan een Kameleonprogramma. Beide programma's hebben hun effectiviteit in de praktijk ruimschoots bewezen.

Ouders en verzorgers van de deelnemers worden nauw betrokken bij de programma's. Voor hen is er onder andere een ouderavond, een gezamenlijke afsluiting met de kinderen en een individueel afsluitend gesprek.

Leerkrachten van beide scholen krijgen de informatieve en praktische Jonge Helden Verliesworkshop aangeboden. Zij kunnen daardoor hun leerlingen met rouw en verlies - nu en in de toekomst - (nog beter) begrijpen en ondersteunen.

De coaches die de programma's en de workshops voor leerkrachten begeleiden, zijn professionele en ervaren rouw- en verliescoaches. De programma's zijn preventief en bedoeld voor kinderen waarmee het, gezien hun omstandigheden, (ogenschijnlijk) goed gaat - juist om te voorkomen dat ze op een later moment (ernstige) problemen krijgen, omdat ze de ingrijpende gebeurtenis onvoldoende hebben kunnen verwerken.

De cijfers over kinderen en tieners die vastlopen als gevolg van het overlijden van een gezinslid of na de echtscheiding van hun ouders, zijn zeer zorgelijk. Veel van hen komen in de (jeugd)hulpverlening terecht, een deel daarvan zelfs met ernstige problematiek.

Met preventieve zorgprogramma's kan veel leed worden voorkomen. Dat is ook de reden dat er in veel landen al een landelijk dekkend aanbod is van dergelijke programma's. De ideële Stichting Jonge Helden is in 2008 opgericht teneinde deze vorm van preventieve zorg op scholen in Nederland te integreren.