LEUVEN - Bij Open School Leuven-Hageland werd vrijdag al voor de derde dag op rij gestaakt. Wellicht is dat ook begin volgende week nog zo. Oppositiepartij Groen! hoopt dat een externe bemiddelaar verzoening brengt.

De staking bij Open School begon woensdag, op de eerste schooldag. Daardoor kunnen de ongeveer drieduizend cursisten van de Leuvense vestigingsplaats van het Centrum voor Basiseducatie niet aan het nieuwe schooljaar beginnen. Het conflict draait om vier personeelsleden.

Twee administratieve krachten werden ontslagen, twee directeurs krijgen een nieuwe functie. Aan de oorzaak daarvan liggen strubbelingen die nog teruggaan tot de fusie tussen de Leuvense en Hagelandse afdeling van Open School in 2008. Het personeel eist dat de beslissing teruggeschroefd wordt.

Verzuren
Een gesprek tussen bestuur en personeel leverde woensdag al niets op. Volgens oppositiepartij Groen! neemt schepen van Onderwijs en voorzitter van de raad van bestuur Mohamed Ridouani (SP.A) het personeel onvoldoende serieus en levert hij te weinig inspanningen om constructieve oplossingen te vinden voor het conflict. OCMW-raadslid Louis Debruyne en gemeenteraadslid Fatiha Dahmani vragen dan ook dat Ridouani een externe bemiddelaar aanstelt.

'Het sociaal conflict verder laten verzuren, helpt noch het personeel, noch de stad, noch de betrokken organisaties of cursisten', klinkt het. Ridouani liet woensdag al weten dat hij wacht op constructieve voorstellen van het personeel en dat zijn deur daarvoor altijd open staan. Wellicht wordt ook wellicht maandag nog gestaakt. Verder blikken de vakbonden voorlopig niet vooruit. In de vestigingen van Aarschot, Haacht, Tienen en Diest wordt gewerkt, maar steunt het personeel hun Leuvense collega's. Bij Open School Leuven-Hageland werken 75 mensen, waarvan vijftig in Leuven. Ruim 4.500 volwassen cursisten gaan er naar school. 

Bron: Nieuwsblad.be