De engagementsverklaring voor ouders van schoolgaande kinderen, zoals vanaf dit schooljaar in Vlaanderen ingevoerd, is een goed initiatief dat de ouderbetrokkenheid kan vergroten. Dat vindt de Besturenraad, de organisatie die meer dan 2200 scholen en bijna 800.000 leerlingen in het christelijk onderwijs vertegenwoordigt.

De Besturenraad constateerde al eerder dat ouders meer betrokken moeten raken bij het onderwijs. Scholen die zoeken naar manieren om ouderbetrokkenheid te verbeteren, stimuleren wij dit soort verklaringen in te stellen. Wij zijn geen voorstander van een engagementsverklaring die door de overheid wordt opgelegd, zoals het geval is bij onze zuiderburen.

De Vlaamse scholen en ouders maken met de engagementsverklaring afspraken over oudercontact, op tijd op school komen en spijbelbeleid. Ouders moeten het schoolreglement en de verklaring ondertekenen vóórdat ze hun kind inschrijven.

Voldoende betrokkenheid van ouders bij het schoolleven is essentieel voor de leerkansen van kinderen. Dat was voor het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming aanleiding om de engagementsverklaring verplicht te stellen.

Wederzijdse afspraken
Voor de zomervakantie vroegen wij onze leden om hun mening over het 'oudercontract', zoals demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) dat voorstelde. Hoewel een oudercontract volgens hen in bepaalde gevallen het juiste steuntje in de rug kan zijn voor ouderbetrokkenheid, is het niet dé garantie voor betrokken ouders.

In tegenstelling tot formele afspraken in de vorm van een contract, zijn er ook veel scholen die met succes andere manieren bedenken om ouders aan zich te binden. De Besturenraad is van mening dat een dergelijk contract daarom niet bindend aan alle scholen en ouders moet worden opgelegd.