Vanaf half september kunnen basisscholen zich weer aanmelden voor 'gratis' schoolfruit, gesubsidieerd door de Europese Unie. Voedingshoogleraar Martijn Katan van de Vrije Universiteit in Amsterdam geeft echter aan dat het veel moeite kost om van kinderen fruiteters te maken en dat een paar keer schoolfruit uitdelen niet voldoende is, zo meldt AgriHolland.

Het uitdelen van fruit moet je minstens een aantal jaren volhouden en zelfs dan nog zakt de fruitconsumptie terug als je stopt met uitdelen, zegt Katan. 'De mens is een gewoontedier. Eetgewoontes verander je niet zomaar.'

Katan geeft aan dat het uitdelen van gratis fruit een beginnetje is. Het programma zou echter moeten worden ingepast in een breed programma om overgewicht tegen te gaan. Daartoe zou de hele leefomgeving moeten veranderen.

Ouders, scholen, de GGD's en politici zouden daarbij meer moeten gaan samenwerken. Samen kunnen zij ervoor zorgen dat kinderen veilig op de fiets naar school kunnen, dat er genoeg speel- en sportplekken zijn en dat ze gezond kunnen eten, thuis en in de schoolkantine.

'Dit is de zogeheten Epode-methode die in twee Noord-Franse dorpen is begonnen en die op veel mensen indruk heeft gemaakt', aldus Katan. 'Je moet de hele omgeving aanpakken, omdat het de omgeving is die je verleidt tot weinig bewegen en tot te veel en ongezond eten. Dat deze methode een grote investering vraagt is duidelijk, maar als je niets doet veranderen kinderen in te dikke volwassenen die behandeld moeten worden voor diverse welvaartziektes. Uiteindelijk zou dat veel duurder zijn.'