Het Universiteitsmuseum Utrecht viert op zondag 29 augustushet het einde van de zomer met het Knalfeest. Deze dag onderzoeken kinderen samen met hun ouders de leukste vragen die gesteld zijn op het youtube kanaal van het Universiteitsmuseum.

De hele dag kunnen kinderen explosieve X-perimenten doen, waarmee ze het antwoord op de vragen kunnen ontdekken. Het programma is doorlopend van 11.00-17.00 uur en is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar.

Hoe word je verliefd?
Hoe word je verliefd? Waarom is een bel van bellenblaas altijd rond? Hoe maak je stroom? En hoe maak je prik? Zomaar een greep uit de vragen die gesteld zijn. Een aantal vragen staat centraal tijdens het Knalfeest. Aan de hand van verschillende proeven gaan kinderen als een echte onderzoeker aan de slag. Om het antwoord boven tafel te krijgen moeten ze soms meerdere proeven doen, net als bij echt onderzoek.

Aardappel onder stroom
Stroom kun je halen uit hele alledaagse dingen. Hoe dat werkt kunnen kinderen zelf uitproberen. Wat een aardappel daarmee te maken heeft, wordt door het doen van verschillende experimenten duidelijk. Waarom een bel van bellenblaas altijd rond is, wordt onderzocht door juist het andere te proberen: kun je ook vierkante bellen blazen? En wat bepaalt nou waarom je verliefd wordt? Kinderen kunnen er aan de hand van een test achterkomen hoe hun ideale vriendje of vriendinnetje eruit ziet.

Uniek project
Om te weten te komen wat kinderen zelf willen weten, heeft het Universiteitsmuseum kinderen opgeroepen om op youtube een vraag te posten. Ook konden kinderen een antwoord geven op al gestelde vragen. Alle vragen zijn te zien op www.youtube.com/universiteitsmuseumu.

Bron: Universiteit Utrecht