De Britse eerste minister David Cameron viel onlangs één van zijn staatssecretarissen openlijk af op de nationale televisie, zo meldt het NRC Handelsblad. Het onderwerp van de controverse was gratis schoolmelk voor peuters.

De voormalige Britse premier Margaret Thatcher kreeg in 1971 de bijnaam 'milksnatcher' toen ze de gratis schoolmelk voor basisschoolleerlingen afschafte. Het kwam de 'Iron Lady' op een storm van kritiek te staan.

Terwijl de staatssecretaris voor Hoger Onderwijs, David Willetts, afgelopen zondag een voorstel tot afschaffing van schoolmelk voor peuters op tv zat te verdedigen, greep Downing Street live in de uitzending in. 'Dat gebeurt niet, de premier vindt het geen goed idee,' zo werd vanuit de ambtswoning van Cameron medegedeeld.

In de Britse pers wordt aangenomen dat Cameron wilde voorkomen dat hij ook als 'milksnatcher' te boek zou komen te staan. Thatcher werd nog jarenlang afgeschilderd als de hardvochtige politica die kinderen hun schoolmelk had afgenomen.

Willets moest het maar mee doen en zei nog tijdens de uitzending: 'Het is een eindeloos proces van afweging van opties'.

Ook in Groot-Brittannië moet in deze regeerperiode fors gesneden worden in de overheidsuitgaven. Voorlopig lijkt de schoolmelk buiten schot te blijven.

© Nationale Onderwijsgids