AMERSFOORT (ANP) - Veilig Verkeer Nederland (VVN) combineert de jaarlijkse campagne 'De scholen beginnen weer' dit jaar voor het eerst met de actie 'Op voeten en fietsen naar school'.

Beide acties vallen nu onder de noemer 'De scholen beginnen weer'. Dat heeft een woordvoerder van VVN dinsdag bekendgemaakt. Volgende week maandag gaan de basisscholen in de regio Midden weer open en gaat ook de VVN-campagne van start.

Beide acties werden tot nu toe vlak na elkaar gehouden. Omdat de inhoud van de campagnes nauw op elkaar aansluiten is het volgens de woordvoerder logischer om ze samen te voegen. ,,Hierdoor kunnen we meteen bij de start van het nieuwe schooljaar kinderen aanmoedigen om zelfstandig op de fiets of lopend te komen'', verklaarde de zegsman.

Sticker
De actie wordt onder meer onder de aandacht gebracht met stickers. ,,Scholen krijgen een boekje waarin ze met stickers per dag kunnen aangeven of de leerling op de fiets of lopend is gekomen'', aldus de woordvoerder. Hierdoor is het voor de scholen duidelijk wat de verkeerskennis van de leerlingen is. De boekjes waren onderdeel van een startpakket dat scholen konden aanvragen. Inmiddels is de VVN door alle startpakketten heen.

Zelf naar school
Volgens de zegsman gaan kinderen op steeds latere leeftijd op eigen gelegenheid naar school. ,,In 1995 lag dit nog ongeveer bij zes jaar, maar inmiddels is dit 8,5 jaar. We gaan ervan uit dat dit steeds hoger wordt'', verklaarde hij. Volgens hem missen kinderen hierdoor veel praktijkervaring.

Er zijn meerdere redenen voor deze stijging. ,,Het wegbrengen van de kinderen naar school gebeurt steeds vaker op weg naar het werk'', verklaart hij. Ook vinden ouders de schoolomgeving steeds onveiliger door de vele auto's. ,,Dit leidt er dan weer toe dat er juist meer auto's komen''. VVN pleit daarom ook voor een autovrije omgeving.

De campagne richt zich dit jaar ook op brugklasleerlingen in het voortgezet onderwijs. ,,Reden hiervoor is dat de nieuwe leerlingen van deze scholen naar een nieuwe school gaan en dus ook een nieuwe route moeten verkennen. Dit maakt het voor hen extra moeilijk'', aldus de zegsman.