Tegenover basisschool 't Stedeke in het Overijsselse Diepenheim ligt een kale asfaltvlakte. Scholieren, ouders en buurtbewoners ontwierpen voor deze plek het BinnensteBuitenBos, een groene multifunctionele speelvoorziening met een open ruimte in het midden, geschikt voor diverse activiteiten zoals muziek- en toneelvoorstellingen en natuureducatie.

Het plan is oorspronkelijk ontwikkeld door een aantal leerlingen van de lokale basisschool. Zij deden mee aan een wedstrijd uitgeschreven door de gemeente Hof van Twente. Hierbij werd kinderen gevraagd hun eigen speelidee uit te werken.

Het plan voor het BinnensteBuitenBos won de wedstrijd niet omdat het niet uitgevoerd kon worden voor de 10.000 euro die beschikbaar was gesteld. Het plan was echter zo aansprekend en de behoefte van de kinderen aan een mooie speelplek zo groot, dat een aantal ouders en kinderen er verder mee aan de slag ging.

Het resultaat is een breed gedragen en zeer doordacht plan voor een multifunctionele speelvoorziening midden in het dorp. De samenwerkende partijen bestaan uit basis- en voortgezet onderwijs, jongerenwerk, natuureducatie, ouderenwerk en een grote groep buurtbewoners.

Het BinnensteBuitenBos gaat gebruikt worden voor een groot aantal geprogrammeerde activiteiten zoals: optredens van lokale muziek- en toneel verenigingen, natuurlessen voor VMBO-groen leerlingen en (sportieve) evenementen vanuit o.a. het jongerenwerk.

Naast financiële steun vanuit de gemeente en lokale sponsoring hebben ook de provincie en Jantje Beton geld toegezegd. Ook het Oranje Fonds draagt bij met 12.000 euro.

(via Nieuwsbank.nl)

© Nationale Onderwijsgids