De stuurgroep homoseksualiteit reformatorische scholen heeft grote moeite met het voornemen van uitgeverij Noorhoff om voortaan homostellen te gebruiken in lesmateriaal voor het basis- en voortgezet onderwijs, zo meldt het Reformatorisch Dagblad. Noordhoff Uitgeverijen is in Nederland de grootste uitgever voor het voortgezet onderwijs.

Volgens uitgeefdirecteur F. Grijzenhout moeten de lesboeken een afspiegeling van de samenleving vormen: 'Het is heel belangrijk dat in de lesboeken de volledige Nederlandse samenleving terug te vinden is. Zo willen we ook homoseksualiteit op een heel natuurlijke manier herkenbaar maken voor kinderen'.

Grijzenhout maakt de vergelijking met allochtonen, die de afgelopen jaren ook steeds meer aandacht krijgen in schoolboeken.

Woordvoerder P.W. Moens van de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS) vindt dat die vergelijking niet opgaat. Volgens Moens zijn er veel mensen in Nederland die homorelaties niet normaal vinden. 'Alles wordt van stal gehaald om dat geaccepteerd te krijgen,' aldus Moens.

Vorige week pleitte de nieuwe burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, nog voor voorlichting over homoseksualiteit op de basisschool, om het toenemende geweld in de hoofdstad tegen homoseksuelen tegen te gaan.

In Groot-Brittannië worden homostellen al langer gebruikt in lesmateriaal.

Lees ook: Homostellen in boeken basisschool

© Nationale Onderwijsgids