In april en mei maakten zes Leeuwarder basisscholen (groep 7 en 8) op speelse manier kennis met het ondernemersschap. Bureau Zelfstandigen Fryslân, SC Cambuur en het project BizWorld hebben, met behulp van een subsidie van het platform CentiQ, Wijzer in geldzaken, lessen georganiseerd.

De basisschoolleerlingen vonden het leerzaam om ondernemer te zijn. De financiële zaken, zo blijkt uit de evaluatie, vonden ze het minst leuk en kostte de meeste moeite. Dit is ook de valkuil bij huidige startende en bestaande ondernemers.

Advies aan het onderwijs: geef op jonge leeftijd al extra aandacht aan financiële zaken. Zo heeft men later een beter inzicht.

Hoe is het om een eigen bedrijf te hebben? De leerlingen hebben twee dagen les gehad in de basisbeginselen van ondernemerschap. Diverse Leeuwarder ondernemers verzorgden de lessen in het Cambuurstadion.

Er loopt een nieuwe subsidieaanvraag van Bizworld in samenwerking met gemeente Leeuwarden en Cambuur bij ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid om te bekijken of dit initiatief voortgezet en verbreed kan worden. De lessen worden dan niet verzorgd door ondernemers, maar door studenten van mbo- en hbo-scholen.

Zo willen de betrokken instanties het vroegtijdig schooluitval van mbo- en hbo- scholen terugdringen. Jongeren krijgen de mogelijkheid kennis te maken met het ondernemerschap, het geven van onderwijs en sport. Dit bevordert vervolgens de reïntegratie van jongeren tussen 18 en 27 jaar. Anderzijds is het doel basisschoolleerlingen kennis te laten maken met het ondernemerschap en de bijbehorende onderwerpen.