Wat oorlog is snappen kinderen heel goed, vertel ze wat er in Oekraïne gebeurt

Kinderen voelen veel meer aan dan wij doorgaans inschatten. Wat er gebeurt in Oekraïne heeft emotionele impact op volwassenen maar zeker ook op kinderen. Zij voelen spanning bij de ouder(s) haarfijn aan. Afhankelijk van de leeftijd van het kind kan het wijs zijn om als ouder duidelijkheid te geven over wat er in Oekraïne gebeurt. Zeker als het veel vragen stelt of zich zorgen maakt. Dit meldt ANP Expert Support. 

Let wel op, kinderen tot een jaar of 6-7 zitten in de fantasiefase, zij nemen dingen veelal voor waar aan. Het is dan wijs om het kind hierin te ontzien. Ze kunnen dit nog niet bevatten. Vanaf zeven jaar is het een ander verhaal en geldt wat mij betreft het motto: draai er niet omheen maar houd het simpel. Waarom doet Poetin dit? Omdat Poetin graag de baas speelt en meer land wil hebben. Wat eventuele economische of strategische overwegingen zijn doet er niet toe, kinderen kunnen dat vaak nog niet overzien of begrijpen.

Veiligheid van het kind 

Ouders kunnen de veiligheid van het kind benadrukken; het is ver weg (bekijk bijvoorbeeld google maps) en hij/zij is veilig. Punt. Sommige ouders hoor ik zeggen, je kunt je kind niet beloven dat het veilig is want wie weet wat er nog allemaal gebeurt. Ik adviseer om die gedachten niet te delen met een kind(erbrein). Als een kind niet meer kan leunen op het vertrouwen van de ouder is het heel lastig zich staande te houden in deze tijd. De ouder is het baken voor een kind. Als die vertrouwen heeft, dan zal het kind dat ook voelen.

Lichtpuntjes 

Tenslotte is het belangrijk om ‘lichtpuntjes’ mee te nemen in het verhaal. Dit geeft hoop en perspectief. Bijvoorbeeld: de grote bazen van alle landen in Europa hebben nu straf bedacht voor Poetin zodat hij beter gaat nadenken. Of noem dat er gelukkig organisaties zijn zoals het Rode Kruis die – wanneer het kan – geld gaan inzamelen voor de kinderen daar. Misschien kun je zelf een actie bedenken, je zorgen of verdriet omzetten in iets doen voor een ander kan heel helend werken.

Door: Nationale Onderwijsgids