Basisscholen Amsterdam roepen politiek op om te blijven investeren in onderwijs

De besturen van ruim tweehonderd Amsterdamse basisscholen roepen in een manifest de politiek op om de komende jaren te blijven investeren in het onderwijs. Het is volgens de scholen essentieel dat het onderwijs en de gemeente goed samenwerken. Met grote uitdagingen zoals het lerarentekort en leervertragingen door corona is het belangrijk dat er iets aan gedaan wordt. Vandaag overhandigen de besturen het manifest aan onderwijswethouder Marjolein Moorman. Dit meldt Noord-Holland Nieuws. 

Volgens de scholen ging er de vorige periode van het college veel goed en kijken ze terug naar een mooie periode, maar het onderwijs staat wel voor grote uitdagingen. In het manifest vragen de 32 schoolbesturen dan ook aan de burgemeester, toekomstige wethouders en gemeenteraadsleden om een intensieve samenwerking om leraren te werven, maar ook om te behouden voor de stad.

Bereikbaarheid naar de stad 

Leraren kregen de laatste jaren al voorrang bij het zoeken naar een huurwoning in de stad, maar volgens de schoolbesturen is er meer nodig dan dat. De schoolbesturen vragen om bereikbaarheid naar de stad voor leraren te vergroten. Dit zou dan samen met een reiskostentoeslag, voldoende parkeervergunningen en duurzame vervoersopties mogelijk moeten zijn. 

Aandachtspunten 

Andere aandachtspunten zijn onder meer een veilige leefomgeving en passende zorg en ondersteuning voor leerlingen en extra aandacht voor de overgang van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs. Ook eigentijdse schoolgebouwen waar ruimte is voor voor- en naschoolse activiteiten en opvang in combinatie met zorg staan op het lijstje. 

Door: Nationale Onderwijsgids