PO-Raad: geef kwetsbare leerling bij schooladvies voordeel van twijfel

De PO-Raad wil dat leraren dit jaar soepeler omgaan met het schooladvies, en kinderen vaker het voordeel van de twijfel geven. Als dit niet gebeurt zullen door de coronacrisis en de lockdown vooral kinderen uit meer kansarme milieus lagere adviezen krijgen, vreest de PO-Raad. Dit meldt NOS.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen uit een kansarm milieu meer risico lopen op een leerachterstand doordat er vanwege de coronacrisis minder fysiek onderwijs is geweest. Dit kan een vertekend beeld opleveren van wat deze kinderen daadwerkelijk in hun mars hebben, en welk schooladvies het beste bij hen past. Daarom wil de PO-Raad dat er bij twijfel omhoog wordt ‘afgerond’: als er twijfel is tussen een vmbo-t of een havo-advies, zou de docent moeten kiezen voor havo. Ook andere onderwijsorganisaties zoals de Algemene Onderwijsbond (AOb), de Algemene Vereniging Schoolleiders en de VO-Raad staan achter de oproep.

Schooladvies en eindtoets

De schooladviezen worden meestal in februari gegeven, waarna in april de eindtoets volgt. Het advies kan op basis van de eindtoets naar boven worden bijgesteld. De PO-Raad verwacht dat er dit jaar niet veel bijgestelde adviezen zullen zijn omdat leerlingen, en vooral de leerlingen die thuis weinig begeleiding krijgen, door de lockdown geen goede voorbereiding krijgen op de toets. Daarom hoopt de PO-Raad op mildheid vanuit de leraren.

Door: Nationale Onderwijsgids