Leerlingen die op basisschool in plusklas zaten halen vaker vwo in één keer

Leerlingen die naar het vwo gaan na op de basisschool in een plusklas te hebben gezeten slagen vaker zonder vertraging voor het vwo dan leerlingen die op een basisschool zonder plusklas zaten. Die leerlingen blijven vaker zitten en stappen vaker over naar de havo. Dit meldt Algemeen Dagblad naar aanleiding van onderzoek van SEO Economisch Onderzoek, de Universiteit Maastricht en het National Talent Centre of the Netherlands.

Scholieren die in plusklassen zitten worden extra uitgedaagd door middel van lessen die beter aansluiten bij hun behoeftes. Zo kunnen ze bijvoorbeeld filosofielessen volgen of krijgen ze speciale onderzoeksprojecten. Veel basisscholen hebben plusklassen voor de extra slimme leerling, maar er zijn ook nog genoeg scholen die dit niet aanbieden.

De onderzoekers volgden de schoolcarrière van ruim 700 leerlingen die in 2010 een citoscore van 549 of 559 hadden. Uit het onderzoek bleek dat scholieren die in een plusklas hadden gezeten op de basisschool vaker in één keer hun vwo-diploma haalden. Onderzoeker Djoerd de Graaf: “Je ziet vaak dat kinderen die meer uitdaging nodig hebben zich nogal eens vervelen. Die leren niet om te leren, om hun best te doen. Als ze dan naar het vwo gaan en het ingewikkelder wordt, vinden ze het moeilijk om te moeten leren.” Voor kinderen die in de plusklas zaten, en dus meer uitgedaagd werden, was de overstap naar het middelbaar onderwijs minder groot.

Door: Nationale Onderwijsgids