Normal_tweede_kamer

Zo'n zeventig basisschoolkinderen uit groep 7 en 8 kregen op vrijdag 15 november een uitgebreide toer op het Binnenhof. Zij waren te gast omdat hun groep de beste inzending had in het debatspel dat de Derde Kamer ieder jaar vanaf Prinsjesdag organiseert. Dit meldt de Tweede Kamer.

“Ik wist alleen maar dat Prinsjesdag iets met politiek te maken had. Maar nu snap ik er wat meer van. Het was heel leuk om een echt debat te voeren.” Guusje uit groep 7 van de Beatrixschool in Den Haag was samen met Jesse woordvoerder van de roze fractie tijdens het zogeheten finaledebat. Met verve verdedigden zij de stelling dat social media apps als TikTok verboden moeten worden. Zij hadden daarvoor argumenten verzameld in hun groep, onder begeleiding van Kamerleden. De blauwe en de groene fractie probeerden op hun beurt om de argumenten van de roze fractie te bestrijden. Bijvoorbeeld door te zeggen dat dergelijke apps ook goed kunnen zijn voor kinderen, omdat die hun creativiteit erin kwijt kunnen. Zo verdedigde elke fractie een stelling. Uiteindelijk won de blauwe fractie.
 

Pannenkoeken

Het finaledebat vond plaats in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. Voorzitter Jan Anthonie Bruijn leidde het debat. "Jullie kunnen zo de politiek in later, om er hier voor te zorgen dat alles in Nederland goed geregeld wordt", zei hij in zijn afsluiting. Daarna kregen de kinderen pannenkoeken en een rondleiding door de Tweede Kamer en de Ridderzaal. In de plenaire zaal van de Tweede Kamer mochten zij plaatsnemen in de blauwe zetels van de fracties.
 

Leskoffer

De Derde Kamer is een gezamenlijk initiatief voor groepen 7 en 8 in het basisonderwijs van de Eerste en Tweede Kamer in samenwerking met ProDemos. Scholen die volgend jaar mee willen doen met het debatspel, kunnen rond Prinsjesdag een leskoffer bestellen. Meer informatie is te vinden op de site van de Derde Kamer.