Normal_geld_rekenmachine_belasting

Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet het Belastingplan 2020. Hierin staat onder meer dat het btw-tarief op digitale leermiddelen vanaf 1 januari 2020 wordt verlaagd van 21 naar 9 procent, wanneer de Eerste Kamer met dit voorstel akkoord gaat. Dit melden Kennisnet en Rijksoverheid.

In het Belastingplan 2020 staat dat het btw-verschil tussen digitale en papieren publicaties zal verdwijnen. Wanneer het btw-tarief op digitale leermiddelen gelijk wordt getrokken met het tarief van papieren uitgaven, hoeven scholen bij de keuze voor leermiddelen geen rekening meer te houden met het verschil in btw. Scholen kunnen hun keuze dan baseren op basis van onderwijskundige afwegingen.
 

Publicaties waarvoor lagere btw-tarief geldt

Het lagere btw-tarief geldt, naast leermiddelen, vanaf volgend jaar ook voor:
 
  • betaalde toegang tot websites van kranten of tijdschriften en onafhankelijke journalistieke platforms;
  • downloadbare luisterboeken en bladmuziek.
     

Lager btw-tarief niet voor reclame, video-inhoud of muziek

Het tarief van 9 procent geldt niet voor uitgaven die (vooral) bestaan uit reclame, video-inhoud of muziek. Denk hierbij aan betaalde (abonnementen op) streamingsdiensten voor films en muziek.
 

Papieren en elektronische uitgaven gelijk

Het kabinet neemt deze maatregel na recente afspraken in de Europese Unie. Nederland heeft er als één van de initiatiefnemers op aangedrongen om een richtlijn aan te passen. Deze richtlijn veroorzaakte het btw-verschil tussen de papieren en elektronische publicaties.
 
Het belastingplan wordt in december in de Eerste Kamer besproken.
 
Door: Nationale Onderwijsgids