Logo_delft

Twintig Delftse kinderen duiken via de GESTE summerschool bij PHYSEE het lab in om ideeën te bedenken over de bijdrage van techniek aan schone energie. Vanaf 22 juli geven ruim twintig leerlingen van zes Delftse basisscholen de eerste dagen van hun zomervakantie een bijzondere invulling: vanuit de GESTE summer school bij het bedrijf PHYSEE ideeën bedenken voor een duurzame toekomst. GESTE staat voor groene energie & slimme technologie educatie. Dit meldt Gemeente Delft.

Handen ineen

“Het idee om de GESTE summer school te beginnen had ik al langer in m’n hoofd”, zegt Ferdinand Grapperhaus, directeur en medeoprichter van het Delftse bedrijf PHYSEE. Dat bedrijf ontwikkelt oplossingen om gebouwen te verduurzamen, vooral door via slimme technologieën energie uit glas in gevels van gebouwen te halen. “Begin dit jaar zat ik met energiedeskundige Wim Sinke en directeur Ton de Jong van ECN / TNO aan tafel over de energietransitie. Ook zij zijn ervan overtuigd dat je niet vroeg genoeg kennis kunt maken met technologie en duurzame energie. Vervolgens hebben we met de TU Delft, incubator YES!Delft, TNO en de gemeente Delft de handen ineen geslagen en het in no-time georganiseerd.”
 

Hersens en handen

In de laatste week van juli gaan de leerlingen in groepjes van drie aan de slag met wat zij als toekomstgerichte oplossingen zien voor een duurzame samenleving. Waarom deze leeftijd? “Onderzoek toont aan dat veel kinderen in de zomervakantie achterstand oplopen omdat ze wekenlang niks doen. Dat betreft met name jongeren van wie de ouders geen geld hebben voor museumbezoek of andere educatieve activiteiten. Voor hen is dit een mooie kans om in aanraking te komen met techniek en zelf hersens en handen te gebruiken bij een heus bedrijf en universiteit.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids