KABUL - Tientallen Afghaanse schoolmeisjes zijn de afgelopen dagen ziek geworden door mogelijke gifgasaanvallen op hun scholen.

Een zegsman van president Hamid Karzai zei zondag dat opstandelingen verantwoordelijk zijn, maar een woordvoerder van de Taliban sprak dat tegen. De Taliban zijn tegen onderwijs voor meisjes. Dertien schoolmeisjes werden zondag in de noordelijke provincie Kunduz opgenomen in het ziekenhuis. Bij soortgelijke incidenten raakten eerder al circa zeventig meisjes en leraren ziek, aldus de BBC. De slachtoffers klagen onder meer over misselijkheid, duizeligheid en koortsrillingen. Hun toestand is niet ernstig.

Bloem
''Ik zat in de klas toen ik een geur rook zoals van een bloem'', zei de 12-jarige Sumaila. Zij is een van de meisjes die in het ziekenhuis liggen.

''Ik zag mijn klasgenoten en mijn leraar ineenzakken en toen ik mijn ogen weer opende, was ik in het ziekenhuis.''

De precieze oorzaak van de incidenten moet nog worden vastgesteld en een onderzoek is inmiddels begonnen.

Onschuldig
Vertegenwoordigers van de onderwijsautoriteiten in Kunduz verdenken de Taliban. Die zou door aanslagen het schoolbezoek door meisjes willen ontmoedigen.

Een zegsman van de Taliban verklaarde er niets mee te maken te hebben. Hij zei een gifgasaanval op onschuldige schoolmeisjes ''scherp te veroordelen''.

Verbod
Toen de Taliban tussen 1996 en 2001 aan de macht waren, verbood de streng islamitische beweging alle onderwijs voor meisjes en vrouwen. Het onderwerp blijft tot op de dag van vandaag omstreden in een groot deel van Afghanistan.

In mei vorig jaar werden in de provincie Kapisa negentig schoolmeisjes ziek. Ook toen dachten de autoriteiten aan een gifaanval. Dat is echter nooit bewezen.

De afgelopen jaren zijn volgens de BBC in het zuiden en oosten van het land verscheidene schoolmeisjes aangevallen met zuur.

© ANP