Normal_beeldkraken
Beeldkraken is een onderwijsproject dat in het leven is geroepen door Atlas Van Stolk en wordt ontwikkeld door Onwijs. Het lesmateriaal, dat gratis beschikbaar is op www.beeldkraken.nl, leert jongeren om kritisch naar beelden te kijken. Dit meldt Beeldkraken.
 
Jongeren worden in de huidige beeldcultuur overspoeld met beelden. Per dag scrollen en swipen ze heel wat afbeeldingen voorbij. Maar waar leren jongeren hoe ze met deze beeldenstroom om moeten gaan? Hoewel begrijpend lezen binnen het onderwijs al jarenlang een belangrijk punt van aandacht is, is begrijpend of kritisch kijken vreemd genoeg nog een onbekend begrip. "Kritisch kijken zou een vak op school moeten worden", aldus Lina van der Wolde, directeur van Atlas Van Stolk. "Door met een gezond wantrouwen naar beelden te kijken maak je jezelf weerbaar in een samenleving waarin communicatie via beeld steeds belangrijker wordt."
 

Beeldkraken lesmodules

 
Elke module start met het kritisch bekijken van een actuele of historische afbeelding door jongeren vragen te laten beantwoorden als: Wat zie je precies? Hoe is het beeld gemaakt? Kun je de bedoeling van de maker achterhalen? Jongeren bekijken, bespreken, onderzoeken en interpreteren een afbeelding heel nauwkeurig, waardoor de ‘code’ die in het beeld opgesloten zit kan worden gekraakt.
 
Lina van der Wolde: "De mens is van nature heel nieuwsgierig naar beeld; we willen zien wat er gebeurt. Dat maakt beeld heel krachtig. Door kritisch te kijken leer je het beeld op zijn waarde te wegen, wat jou maakt tot een weerbare burger." De lesmodules van Beeldkraken zijn geschikt voor leerlingen uit de bovenbouw van de basisschool tot en met de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Leerkrachten kunnen gratis een account aanmaken op de website van Beeldkraken.
 

Expo

 
Van zaterdag 2 februari tot en met 19 mei is Beeldkraken te zien in de Kunsthal in Rotterdam met de expositie ‘Beeldkraken. Je weet niet wat je ziet’. Naast de originele beelden van Atlas van Stolk zijn er ook drie interactieve Onwijs touchtafels met digitale beelden die leerlingen prikkelen met vragen en korte serious games. Nadat leerlingen beelden ‘gekraakt’ hebben, is er ruimte om met de klas de beelden nogmaals te bespreken op een groot touchscreen. Wie met de klas een kijkje wil nemen kan zich aanmelden via de website van de Kunsthal.
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Beeldkraken