Normal_telefoon_mobiel_smartphone_socialmedia

De wereld moderniseert in hoog tempo en dit is overal terug te zien. Ook in het onderwijs is in vergelijking met twintig jaar geleden enorm veel veranderd. Het oude, vertrouwde schoolbord met krijt heeft de schoolgebouwen verlaten en ook de schriften verliezen steeds meer terrein. In dit artikel lees je meer over de hippe ontwikkelingen en digitalisering van het onderwijs.

Schoolbord

Nog niet eens zo lang geleden vond je in ieder klaslokaal een schoolbord, waar de meester of juf met een krijtje de lesstof uitlegde. Langzaam werd dit karakteristieke bord in eerste instantie vervangen voor het hippere whiteboard. Het whiteboard hield echter lang stand, want tegenwoordig heeft bijna ieder klaslokaal wel een ultra modern digitaal schoolbord, waardoor de lesstof perfect onderbouwd kan worden door informatie of beelden van het internet. De schermen zijn uiteraard voorzien van een touchscreen en met speciale stiften kan eenvoudig extra informatie bij worden geschreven.

Schriften

We kennen het allemaal nog wel. De laden van je schooltafel lagen vol met schriften. Voor ieder vak had je een ander schriftje, waardoor de laden binnen de kortste keren uitpuilden. Tegenwoordig gaat een groot deel digitaal, via laptops of tablets. Voordeel hiervan is dat er meer overzicht is en dat de leerlingen vast wennen aan het digitale uitwerken, wat goed van pas komt wanneer ze naar de middelbare school gaan en daarna verder gaan studeren.

Communicatie

Ook de communicatie met ouders van leerlingen is veranderd. Kregen de leerlingen vroeger nog een briefje meer naar huis, tegenwoordig kan het contact tussen docenten en ouders eenvoudig en rechtstreeks via een basisschool-app. Via dergelijke programma’s kan er snel geschakeld worden tussen ouders en docenten, maar kunnen ook leuke foto’s van bijvoorbeeld het schoolreisje.  Wat ook handig is aan een school-app is de mogelijkheid om een groepsgesprek aan te maken met het personeel of de ouderraad.  Daarnaast kunnen ouders via het programma absenties van hun kind snel en eenvoudig doorgeven.

Gezonde voeding

Traktaties van jarige leerlingen waren tot voor kort vaak een garantie voor heerlijk smullen van ietwat ongezonde versnaperingen. Zakjes chips en suikerrijk snoepgoed waren veelal de favoriet van veel leerlingen. Meer en meer proberen basisscholen dergelijke traktaties een halt toe te roepen en gezonde varianten te stimuleren. Hierdoor zijn er steeds vaker creatieve traktaties met groente of fruit te zien bij verjaardagen op school.

(Dit is een advertorial van Social Schools)