Normal_rss_entry-163845

De term 'blokkeerfries' is uitgeroepen tot het woord van het jaar 2018. Het woord kreeg 55 procent van de stemmen en kreeg daarmee ruimschoots de voorkeur boven 'yogasnuiver' en 'mangomoment'. Dit meldt ANP.

Blokkeerfries

Van Dale omschrijft 'blokkeerfries' als "elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan".
 
Het woord van het jaar is een initiatief van de Dikke Van Dale. Het publiek kon de nieuwe woorden insturen waarna Van Dale een top 18 samenstelde. Deze kandidaat-woorden waren, naast blokkeerfries: balanstrutje, bomcycloon, creditboy, drankhangen, hempathie, intimiteitscoördinator, kantlijnsporter, kwispellezen, mangomoment, plogging, practivisme, primarkpremie, rooftijdschrift, selfieshopper, testosterontweet, vliegschaamte en yogasnuiver. De uitleg van de woorden is te vinden op de website van Van Dale.
 

Kwispellezen

Bij Kwispellezen lezen kinderen uit groep 3 en 4 voor aan een speciaal opgeleide hulphond. Het gaat onder andere om zwakke lezers of kinderen met autisme, hoogbegaafdheid, adhd, gedragsproblemen, faalangst of een zeer laag zelfvertrouwen. Deelnemende kinderen volgen een programma van acht individuele voorleessessies van elke 15 minuten. Hiervoor is een comfortabele voorleeshoek ingericht waar het kind makkelijk contact kan maken met de hond en in alle rust aan hem kan voorlezen. Ter afsluiting mag het kind de hond een beloning geven. Voor meer informatie over de methode is er een speciale website: www.kwispellezen.nl.
 
Vorig jaar werd 'appongeluk' woord van het jaar. In totaal is ruim 28.000 keer gestemd.
 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids