Normal_teddy-3183563__340

Naar schatting zijn er ruim 19.000 langdurig zieke kinderen in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat sociale isolatie zeer schadelijk is voor het welzijn en de mentale ontwikkeling van kinderen. Sinds dit schooljaar zijn er 20 AV1 robots voorhanden voor langdurig zieke kinderen. Ze kunnen de robot bedienen vanuit bed. Dit melden Bondgenoten en het Algemeen Dagblad.

De AV1 robot is een initiatief van de Noorse organisatie No Isolation. In Nederland worden de robots gratis beschikbaar gesteld door de Vodafone Foundation en Stichting Kind en Ziekenhuis. Omdat de meeste kinderen de robot tijdelijk nodig hebben, kunnen de robots gerouleerd worden binnen een schooljaar. 
 
De robot staat in de klas op een plaats waar de leerling zowel de leraar als het bord goed kan zien. De leerling kan thuis inloggen op de robot via de mobiel telefoon. Als de ogen van de robot wit branden, is hij online. De leerling kan meeluisteren en eventueel meepraten. Hij of zij is niet te zien via een scherm.
 
Dat is anders bij Klassencontact. Deze organisatie werkt al tien jaar met live-verbindingen, waarbij de klas de zieke leerling ook kan zien. Sinds de invoering van het passend onderwijs is het aantal aanvragen bij Klassencontact gegroeid, vooral voor leerlingen met gedragsproblemen en psychische problematiek.  Oorspronkelijk zijn de live-verbindingen bedoeld voor leerlingen met een chronische of ernstige lichamelijke ziekte.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids