Normal_kinderen_sporten_bewegen_buiten_spelen

De SP wil dat basisschoolleerlingen drie keer per week gymnastiekles gaan krijgen van een vakdocent. Dit kost zo’n 275 miljoen euro, maar dat geld is volgens de partij een investering voor de langere termijn: gezondere leerlingen maken minder zorgkosten. Dit meldt NOS.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen pleit al langer voor meer bewegingsonderwijs. De urennorm voor gymles ligt nu op 2 uren, maar Van Nispen wil dit opschroeven naar 3 uur per week. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties en de gezondheid van de leerlingen op korte termijn, ook op langere termijn zullen effecten merkbaar zijn: de zorgkosten vallen uit en mensen zullen minder vaak verzuimen van hun werk, denkt de SP. 
Om docenten niet teveel te belasten moeten de gymlessen gegeven worden door vakdocenten. Dat zal de huidige werkdruk van de leerkrachten ook iets doen verminderen.
 
De VVD kan zich wel vinden in het plan van de SP, maar pleit voor een betere handhaving van de nu al verplichte 2 uur bewegingsles door een sportleraar. Daar schort het bij sommige scholen nog wel aan. Het SP-voorstel komt vandaag in de Tweede Kamer aan de orde bij de behandeling van de sportbegroting. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids