Normal_justitie__rechtbank

Openbare basisschool De Klimroos moet ruimte maken voor de islamitische basisschool Al Arqam. Dit is het oordeel van de rechter in een kort geding dat De Klimroos had aangespannen tegen de gemeente Utrecht. Dit meldt de Volkskrant.

Stichting Islamitisch Onderwijs Utrecht kreeg eind vorig jaar van het ministerie van onderwijs toestemming om een school te stichten in Leidsche Rijn. De gemeente heeft dan de plicht voor een onderkomen te zorgen. De Klimroos kampt met teruglopende leerlingenaantallen en heeft in totaal 21 lokalen, waarvan Al Arqam er zeven in gebruik wil nemen.
 
Grootste bezwaar van De Klimroos is het verschil in identiteit tussen de scholen, zoals dat tot uiting komt in bijvoorbeeld kledingvoorschriften, kerstviering, sinterklaasversieringen. Dit kan op het schoolplein voor problemen gaan zorgen. Ook is De Klimroos bang dat leerlingen gaan overstappen naar Al Arqam, omdat een groot gedeelte van de school een islamitische achtergrond heeft. De school heeft zich eerder zodanig tegen de plannen verzet dat de gemeente de benodigde lokalen moest vorderen. Dat is een zwaar juridisch middel dat Utrecht voor zover bekend niet eerder heeft hoeven inzetten om schoolhuisvesting te regelen.
 
De gemeente Utrecht ziet mogelijkheden genoeg om beide scholen te huisvesten en begrijpt de bezwaren van De Klimroos niet. Al Arqam zegt zich flexibel te willen opstellen en mee te denken in oplossingen bij eventuele problemen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids