Normal_privacy__gegevens__internet__data__online

Over een maand treedt de nieuwe privacywet in werking. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) stelt strengere eisen aan elke organisatie die met persoonlijke gegevens werkt. Maar wat betekent dat voor de scholen? En zijn ze er al klaar voor? Dit meldt NOS.

Alle organisaties moeten vanaf 25 mei aan nieuwe strengere regels voldoen om persoonsgegevens te beschermen tegen oneigenlijk gebruik. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat toezien op de uitvoering van de privacywet en kondigde forse boetes aan voor instanties die in gebreke blijven: tot 20 miljoen euro of 4 procent van de groepsjaaromzet.
 
Voor scholen betekent dit dat ze niet alleen bewust en zorgvuldig met gegevens moeten omgaan, maar ze moeten ook een privacy-administratie aanleggen, zegt Job Vos, privacy-adviseur van Kennisnet. Scholen moeten kunnen aantonen welke technische en organisatorische maatregelen zijn genomen voor de beveiliging van persoonsgegevens. Onder de AVG mogen persoonsgegevens alleen worden verwerkt en bewaard met toestemming van de persoon zelf, de leerlingen en hun ouders. Maar: zij kunnen hun toestemming achteraf weer intrekken, waarop al die informatie moet worden verwijderd uit het systeem.
 
Hoe dit allemaal precies moet worden vormgegeven, blijft voor sommige scholen onduidelijk. Veel scholen hebben vragen over hoe ver ze moeten gaan in de bescherming van persoonlijke gegevens. En hoewel het aanpassen aan de nieuwe privacywet nu hoger op de agenda staat, zijn veel scholen er nog niet klaar voor, zo vreesde de Tweede Kamer vorige maand. Bovendien zorgen de nieuwe regels voor meer werkdruk, iets waar veel scholen nu niet op zitten te wachten.
 
De AP is streng, maar wil zich wel coulant opstellen naar scholen die nog niet alles tot in de puntjes op orde hebben op 25 mei. Voorzitter Aleid Wolfsen: “Als er wat gebeurt, kijken we wat er aan de hand is: wil een school het op orde hebben en zijn ze op de goede weg? Daar houden we rekening mee.”
 
Meer weten over de nieuwe privacywet? Lees hier het artikel van de Nationale Onderwijsgids over wat de AVG precies inhoudt en waaraan scholen per 25 mei moeten voldoen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids