Consumentenbond wil strengere privacywetgeving voor kinderen

De Consumentenbond wil dat de privacywetgeving vastgelegd in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) strenger wordt gemaakt voor de gegevens van kinderen. De bond heeft daarom donderdag een onderzoeksrapport over de kwetsbare situatie van kinderen aangeboden aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

De AVG zou niet goed zijn toegespitst op kinderen. Er staat in dat platforms "specifieke bescherming" moeten geven, maar er wordt niet verduidelijkt hoe. Volgens de bond staat in twee artikelen iets over het beschermen van kinderen. Directeur van de bond Sandra Molenaar noemt dit "volstrekt onvoldoende". "De ouderlijke toestemming is meestal eenvoudig te omzeilen. Bovendien kun je van kinderen niet verwachten dat ze kunnen overzien wat de gevolgen zijn van hun toestemming voor het verzamelen van hun gegevens."

Sociale media verdienen aan gegevens van kinderen

Volgens de Consumentenbond verdienen grote socialemediabedrijven aan de gegevens van kinderen. "Dat is onverenigbaar met de specifieke bescherming waar de AVG over spreekt", stelt Molenaar. "Wat ons betreft zouden van kinderen helemaal geen marketingprofielen gemaakt mogen worden. Daarom zijn extra regels nodig. En daar moeten het Europese samenwerkingsverband van toezichthouders (de EDPB) en de AP voor zorgen."

Door: ANP