Normal_sam

Vanaf begin dit jaar is het voor scholen makkelijker geworden om samen te werken. Per 1 januari heeft de overheid enkele wijzingen doorgevoerd zodat schoolbesturen in de regio beter kunnen inspringen op mogelijk teruglopende leerlingaantallen. Dit meldt Rijksoverheid.

Vanaf 1 januari 2018 is het makkelijker voor openbare en bijzondere basisscholen om te fuseren tot een samenwerkingsschool. De Wet samen sterker is een pragmatische oplossing voor scholen in gebieden waar het aantal leerlingen afneemt. Er blijft een school beschikbaar én leerlingen krijgen onderwijs dat bij hun identiteit past.

Onder de nieuwe wet is de bestaande (zware) toetsingsprocedure alleen nog verplicht voor grote scholen en besturen. Voor kleinere scholen gaan een snellere, lichte, fusietoets gelden of is deze zelfs helemaal niet meer nodig.

Zowel de PO-Raad als de VO-raad is van mening dat de fusietoets helemaal zou moeten worden afgeschaft in plaats van een lichtere versie ervan te hanteren. Dit zou de continuïteit en de kwaliteit van het onderwijs bij teruglopende leerlingenaantallen kunnen waarborgen. Ook zijn beide raden bang voor hogere administratieve lasten door de plannen.

Ook is het nu eenvoudiger om basisscholen om te zetten van openbaar naar bijzonder onderwijs of andersom. Daarnaast is het gemakkelijker geworden om een school binnen de gemeentegrenzen te verplaatsen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids